jueves, 3 de septiembre de 2009

Multa récord per Pfizer

"L'extensió i la fermesa d'aquesta ressolució, inclosa l'enorme multa criminal de 1.300 milions de dòlars, mostren la serietat i trascendència dels crims de Pfizer" va dir Mike Loucks, fiscal intern del districte de Massachussets.

La companyia farmacèutica més gran del món, Pfizer ha acordat pagar una multa récord de 2.300 milions de dòlars, en un acord extrajudicial, per tal de tancar un cas amb el Departament de Justicia sobre les seves pràctiques fraudulentes per la venta d'alguns medicaments als EEUU. La compaía havia estat acusada de comercialitzar 4 medicaments anunciant un tractament diferent per als quals havien estat aprovats per la FDA. En el contenciós civil va ser condenada per soborns a professionals mèdics per a què receptessin els seus productes: l'antiflamatori Bextra (que fou retirat del mercat al 2005 pels efectes secundaris), el tractament per a l'esquizofrènia Geodon, l'antibiòtic Zyvox i l'analgèsic Lyrica.

Recentment Pfizer també ha estat portada als tribunals per un proves clíniques ilegals en nens, realitzades a Nigeria el 1996, conegut com el cas de Trovan a Kano. Durant una epidèmia de Meningitis, Pfizer va provar ilegalment, violant almenys dos dels articles de la declaració de Helsinki, el seu antibiòtic Trovan. Dels 200 nens "cobaia", 11 van morir i la resta desenvoluparen malformacions. Com a agreujant la FDA i la UE només van aprovar l'antibiòtic per adults, i la UE el va retirar pocs anys després pels danys hepàtics que produia. Pfizer en la seva defensa argumentà que hi havia un acord verbal amb els pares dels nens (quelcom que no te validesa legal, ni ética) i l'estat. El cas del Test Trovan, no es aillat i la història sona familar al sonat Experiment Tuskegee a Alabama, que implicaba els serveis de salud pública d'Estats Units. L'experiment fou pensat per observar la progressió de la sífilis quan no era tractada, i va tenir consecuències greus per almenys 399 persones, totes analfabetes i de raça negra, a qui se'ls donava placebo..

El pitjor que ja fa temps que circulen denúnices dels abusos que fan determinades companyies a l'Àfrica: experimentacions, contagis deliberats d'enfermetats,mala praxis... Els darrers casos amb certa trascendencia mediàtica, potser perque no hi havia multinacionals directament implicades, mostraren com a Líbia i a la R.D. del Congo metges i enferemeres de misons religioses etigueren involucrats en casos de mala praxis que conduiren a la mort de diverses persones. Però poc surt als encapçalaments dels medis informatius, i la veritat es quasi totes les farmacèutiques han passat pels tribunals dels EEUU per pràctiques fraudulentes.

Recentment hi ha un debat obert sobre la veracitat de la publicitat per part de les companyies en els fàrmacs (algunes han estat obligades a retirar anuncis poc verídics o condenandes a pagar multes per negar-s'hi), i la informació que reben els metges encarregats de receptar-los... I és que com deia en un post anterior sembla que s'ha convertit en molt més senzill avançar a cop de marquéting que per la capacitat d'innovació terapèutica.

Font BBC
Entrevista de la BBC a John Kopchinsky, el representat de Pfizer que va destapar les manipulacions deliberades de la multinacional.

No hay comentarios :

Publicar un comentario