domingo, 30 de agosto de 2009

La primera imatge d'una mol·lècula


Per primer cop s'ha fotografiat una mol·lecula obtenint-ne una bona imatge. Investigadors del laboratori IBM de Zurich han conseguit visualitzar una mol·lècula amb el microscopi de forces atòmic. La mol·lècula és el pentazè (C22H14), cinc anells de benzè ellançats en forma de cadena, candidata a ser utilitzada en nous semiconductors orgànics. Els investigadors han descobert la força repulsiva que els parmès aconseguir el contrast suficient en la imatge. L'article, publicat a Science, obre perspectives per a l'estudi de la transmissio de càrrega en xarxes mol·leculars, i ens apropa més a l'electrònica mol·lecular.

lunes, 24 de agosto de 2009

Paper ghostwriting o articles fantasma

Creix l'evidencia de la pràctica que alguns doctors, en casos pertanyents a universitats molt importants, presten els seus noms i la seva reputació per a articles escrits per companyies farmacèutiques. Articles curosament calibrats per ajudar als productors a incrementar les seves ventes.

Els articles fantasma (o ghostscript en anglès) són, normalment, reviews, en els quals l'autor evalua grans quantitats de recerca mèdica, i ofereix un judici al final a mode de conlusió sobre com tractar un fàrmac en particular.

Els articles fantasma confirmats fins ara, han aparegut a 18 publicacions científiques, incloent The American Journal of Obstetrics and Gynecology i The International Journal of Cardiology, i les ultimes investigacions suggereixen que no és un pràctica tant confinada com ens agradaria. Incloure articles en publicacions científiques s'ha convertit en una tècnica de marquéting força rentable.

La companyía Wyeth ha estat jutjada recentement, i els documents reunits demostra que va fer ús de serveis externs de comunicacions científiques per crear els articles i després fer-los signar per doctors de cert renom, que en alguns casos no havien ni llegit l'article. L'objectiu publicar un seguit d'articles des del 1998 per "desemfatitzar" els riscos de prendre hormones com a preventius de l'envelliment de la pell, demència i enfermetats coronàries. Quelcom que es va mostrar fals, al 2002 quan un gran estudi federal en terapia hormonal va ser aturat al trobar que dones menoupausiques que prenien hormones augmentaven el risc de càncer de mama invasiu, enfermetats coronàries i apoplèxia. Un estudi posterior va demostrar que augmentava el risc de demència en pacients de edat avançada. Mentrestant les ventes de les hormones de Wyeth, anomenades Premarin i Prempro als EUA, van recaudar xifres properes als mil milions de dòlars al 2001.

Font:
NY Times new
NY Times new

jueves, 20 de agosto de 2009

Bullshit (Eng) (60 min)

A documentary about the attempts on patenting indigenous plants and organisms, specially from India. The effects of those patents in rural areas with traditional management, and how Vandana Shiva and the hardworking farmers are trying to revoke the patents and regain selfsuficiency.
BULLSHIT, part 2

El dinero es deuda (47 min)

Este documental se remonta a los orígenes de la creación del dinero para mostrar la fraudulenta manera de funcionar del sistema bancario. Cómo en realidad los bancos crean el dinero a partir de los préstamos con el consentimiento de los gobiernos de la Tierra, inflando un sitema que los enriquece a ellos y empobrece buena parte del resto.

The story of stuff (la historia de las cosas) (21min)

Versión doblada al castellano del video de Annie Leonard.
Desde la extracción a la eliminación de residuos, pasando por la venta y el uso, este documental de 20 minutos analiza los impactos de nuestro modelo de producción actual. Expone con claridad las conexiones entre las repercusiones sociales y ambientales de un modelo lineal.

De Tides Foundation & Funders Workgroup for Sustainable Production and Consumption

El video original en inglés puede ser visto en http://www.storyofstuff.com/


The Corporation. Instituciones o psicópatas (3 x 1 hora)

Excepcional documental sobre les excel·lències del món empresarial, la seva creació, la lluita per eximir tota responsabilitat i el llegat que això ens ha deixat.

En tres capítols dóna resposta a moltes de les incongruències actuals que podem veure arreu. Com els interessos econòmics passen per sobre de qualsevol moral per tal de perpetuar-se.

El video conté els tres capítols de 60 minuts sense interrupcions:
1.- La patología del comercio
2.- Planeta S.A.
3.- Evaluación

Operación pandemia (20 min)

Sempre m'ha sorprès el fet que dediquessin tanta informació i diners a una enfermetat amb una mortalitat tant baixa (H!N!)... No entenia una cobertura mediàtica tant gran, més enllà de l'interès científic i l'alerta que hauria de suposar, el salt entre especies, i les característiques intrínseques de la grip.

Era de sospitar, i ara ja ho entenc... Però més enllà dels sabuts interessos econòmics, crec que les zoonosis dels últims anys ens haurien de fer reflexionar sobre els nostres mètodes de producció alimentaria, en especial la industria càrnica... Tenir camps de concentració per a animals permanentment en condicions d'estrés i medicats per a produir els nostres aliments, no sembla la millor manera de prevenir zoonosis o altres enfermetats. Si tant greu es la pandèmia perquè no posem esforços en evitar-les? La grip aviar, ara la porcina...

Noticia del New York Times sobre Rumsfield i el negoci del Tamiflu.

Fent una mica més de recerca em vaig trobar amb un documental de fa 30 anys, que ja deixava entreveure el gran potencial de la grip porcina.
Aquest documental del 1979 fou prohibit després de ser emés per primer cop a la TV, en el programa "60 minuts". Explica com el govern de EEUU, espantat per una possible pandèmia actuà pressionant els ciutadans americans per vacunar-se. 4000 ciutadans que es van vacunar, van denunciar posteriorment el govern de EEUU per complicacions serosies (molts desenvoluparen el síndrome de Guillain Barré, un trastorn neurologic causat per un descontrol del sistema inmune que pot portar a la paràlisis o fins i tot la mort). Existeix documentació que demostra com el CDC (centre de control d'enfermetats d'EEUU), coneixia la possibilitat de desenvolupar efectes secundaris neurològics com a resultat de la vacunació.
Només una persona va morir de grip porcina.
Amb aixpo no vull dir que la grip no sigui una amenaça, prova en tenim amb la grip espanyola del 1918, però el que segur resulta és un suculent pastís de benefici ràpid en antivirals i vacunes pel pànic generat. Altra vegada, si fos tan greu, els països hariuen de decidir saltar-se la patent i produir medicació per motius de seguretat. I és que la distància entre el risc real, i el risc transmès per molts mitjans de comunicació és molt major que en les notícies habituals. Repetir fins a la sacietat que no s'ha de tenir pànic, només porta a un resultat: el pànic.

lunes, 10 de agosto de 2009

El mundo según monsanto (VOS). (110 min)

Documental que muestra la falta de ética en un negocio vestido de ciencia. Una advertencia de cómo la ciencia como mito puede ser más peligrosa de lo que ha sido la religión. Una muestra de hasta que punto los lobbies son capaces de llegar.

El documental habla de la mayor empresa de OMG del mundo, y analiza sus estrategias pasadas para augurar el futuro.

domingo, 9 de agosto de 2009

Primer missatge del Blog

Diumenge 9 d'agost